Kuih Tepung Pelita / Limas



  • Bahan Bawah
  • 2 cawan tepung gandum
  • 6 cawan santan cair
  • secubit garam
  • sedikit air kapur
  • pewarna hijau / perisa pandan
  • daun pisang untuk di buat kerongsong
  • gula secukupnya



  • Bahan Atas
  • 1 cawan tepung gandum
  • 3 cawan santan pekat
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu teh garam


  • Cara Membuatnya (Bawah)
  • sediakan kerongsong dahulu
  • satukan semua bahan,kacau sebati
  • masukkan 1 sudu teh gula ke dalam kerongsong
  • tuang adunan 3/4 kukus 20 minit




  • Bahagian Atas
  • satukan semua bahan,kacau sebati
  • apabila adunan bawah sudah masak,tuangkan adunan tadi
  • kukus 5 minit
  • siap untuk di hidang.

No comments:

Post a Comment

Cadangan anda...