Kerabu Pucuk Betik

  • Bahan2nya
  • Bunga betik(semangkuk piring gulai)
  • 1 biji bwg besar*
  • 3o sen taugeh
  • 2oog perut atau 5og udang
  • 4 biji cilipadi*
  • 3 btg serai*
  • sedikit halia*
  • 1 sudu teh jintan manis**
  • 1 sudu teh jintan putih**
  • 1 sudu besar kerisik
  • garam, gula,cuka dan sedikit santan
  • * direncik halus
  • ** ditumbuk

  • Caranya
  • Bunga betik di rebus sampai empuk bubuh sedikit garam dan gula
  • Perut pun direbus juga sampai empuk
  • campurkan semua bahan yang di rencik dan yang di tumbuk
  • Masukkan juga garam,gula dan cuka
  • Akhir sekali baru masukkan bunga betik dan perut di gaul mesra.

5 comments:

  1. nak ilangkn pahit rebus bunga betik tu dengan daun jambu batu

    ReplyDelete
  2. Mana nak cari daun jambu batu kat sini kak? Buah jambu + asam boi ada la berlambak...

    ReplyDelete
  3. Klu mcm tu,nak mkn kerabu betik tggu blk kmpg je...kat umah mak kan ada..

    ReplyDelete

Cadangan anda...