Sambal Santan


- Bahan2nya
- 1 ekor ikan jelawat(angaran1/2kilo)
- 1 biji kelapa(semangkuk santan pekat)
- 3 biji bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 4 biji isi cekur dan daunnya sekali
- 8-10 biji cilipadi
- garam,gula secukup rasa
- sedikit air asam/1keping asam keping
- Caranya
- Ikan dibersihkan,bubuh garam kunyit goreng
- Tumbuk cekur,cilipadi,bawang merah dan bawang putih
- Panaskan kuali,tumis bahan yang ditumbuk tadi
- Masukan santan pekat,asam keping,garam dan gula
- Bila kuahnya agak pekat sedikit masukan daun cekur yang dipotong halus
- Curahkan kuah tadi keatas ikan yang digoreng tadi
- Masakan ini sesuai di makan dengan sayur pucuk ubi,kacang panjang,kangkung dan jantung pisang(di rebus)
Kak, tak cakap ke ikan jelawat dipancing di Permatang Pelanduk.. hahaha
ReplyDeleteX pyh la...ari kyah pegi mcing lgi,dpt lampam jawa n terobol...seronok sgt
ReplyDelete