- Bahan2nya
- 1/2 kg udang sederhana besar
- 1 biji kelapa(jangan terlalu tua,sedang untuk di buat inti)
- 4 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 sudu besar jintan manis
- 1 sudu besar jintan putih
- 1/2 sudu besar ketumbar
- 4 biji cili padi
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit air asam jawa
- air kelapa
- daun pisang secukupnya
- Cara Membuatnya
- udang di buang kepala dan di basuh bersih
- kelapa di belah dan di ambil airnya kemudian di parut
- jintan manis,jintan putih dan ketumbar di sangan sekejap,kemudian di tumbuk halus
- tumbuk bawang merah bawang putih cili padi dan kelapa parut tadi
- ambil sedikit udang di buang kulit dan di tumbuk
- masukkan semua bahan ke dalam bekas termasuk udang
- adun bahan dengan air kelapa
- masukkan garam,gula dan sedikit air asam jawa
- ambil sehelai daun pisang
- ambil 1 sudu besar dan masukkan ke dalam daun pisang
- bungkus seperti membuat tapai
- buat begitu sampai habis
- kukus 20 minit.
- Bahan Bawah
- 2 cawan tepung gandum
- 6 cawan santan cair
- secubit garam
- sedikit air kapur
- pewarna hijau / perisa pandan
- daun pisang untuk di buat kerongsong
- gula secukupnya
- Bahan Atas
- 1 cawan tepung gandum
- 3 cawan santan pekat
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu teh garam
- Cara Membuatnya (Bawah)
- sediakan kerongsong dahulu
- satukan semua bahan,kacau sebati
- masukkan 1 sudu teh gula ke dalam kerongsong
- tuang adunan 3/4 kukus 20 minit
- Bahagian Atas
- satukan semua bahan,kacau sebati
- apabila adunan bawah sudah masak,tuangkan adunan tadi
- kukus 5 minit
- siap untuk di hidang.
- Nasi
- ramas bunga+air
- basuh beras dan toskan
- tapis air bunga dan masukkan ke dalam periuk yang berisi beras tadi
- masukkan juga 1 batang serai dan 2 helai daun limau purut
- boleh la di masak macam biasa..
- Sambal Kelapa
- kelapa parut 1/2 biji
- serai 3 batang*
- sedikit halia*
- 5 ulas bawang merah*
- 3 ulas bawang putih*
- masuk ke dalam kuali+kelapa
- goreng+sedikit gula dan garam
- goreng sampai kering
- kemudian blander kering
- *di hiris
- Sambal Ikan
- 1 kg ikan sardin di rebus
- 5 batang serai*
- 1 cm halia*
- 6 ulas bawang merah*
- 3 ulas bawang putih*
- ikan di buang tulang
- *di blander
- masukkan bahan blander ke dalam kuali
- goreng +gula dan garam
- goreng sampai kering
- Bahan Kuah
- 2 biji kelapa jadikan santan pekat
- 1 cm halia*
- 4 batang serai*
- 6 ulas bawang merah*
- 1 ulas bawang putih*
- 10 tangkai cili kering*
- *di blander
- masukkan bahan blander ke dalam santan
- masukkan garam dan gula
- masak sampai pecah minyak
- Budu
- budu
- 1 batang serai
- 2 helai daun limau purut
- sedikit gula merah
- air asam jawa
- dimasak sampai mendidih
- Sambal
- cuka+cili padi+gula dan garam*
- di blander
- Daging
- 1 kg daging
- 5 batang serai*
- 1 cm halia*
- 6 ulas bawang merah*
- 6 ulas bawang putih*
- 1 sudu besar jintan manis*
- 1 sudu besar jintan putih*
- 1 sudu besar ketumbar*
- *di blander
- masukkan juga garam,gula dan serbuk kunyit
- perap daging dengan bahan blander semalaman
- simpan di dalam peti ais
- goreng
- Ulam
- kacang panjang,daun kesum,kobis,bunga kantan dan taugeh
- telur masin,ikan masin dan keropok.
- terima kasih pada tuan punya resepi (ustzh Asidah)