- Bahan2
- 3 ekor ikan sepat 2 ekor ikan puyu
- 1 inci halia(di potong)
- 1 inci lengkuas(di potong)
- 1 inci kunyit(di tumbuk)
- 1 batang serai(di ketuk)
- 1 helai daun kunyit(di carik2)
- 1 sudu teh jintan manis(di tumbuk)
- 1 kuntum bunga kantan(di potong)
- 2 keping asam keping
- 3 ulas bawang merah (di tumbuk)
- 1 ulas bawang putih(di tumbuk)
- 6 biji cili padi(di tumbuk)
- Caranya
- Ikan di basuh bersih di gaul sedikit garam dan serbuk kunyit
- tumis bahan yang di tumbuk dan serai yang di ketuk sehingga naik baunya
- masukkan 2 gelas air,tunggu sehingga mendidih
- masukkan ikan
- masukkan bahan yang di potong
- masukkan asam keping
- tambahkan sedikit garam dan gula secukup rasa
- tunggu sehingga ikan masak kemudian masukkan daun kunyit
- tutup api,sedia untuk di hidang.
No comments:
Post a Comment