Kopitiam

Ikan Masak Pindang


  • Bahan2
  • 3 ekor ikan sepat 2 ekor ikan puyu
  • 1 inci halia(di potong)
  • 1 inci lengkuas(di potong)
  • 1 inci kunyit(di tumbuk)
  • 1 batang serai(di ketuk)
  • 1 helai daun kunyit(di carik2)
  • 1 sudu teh jintan manis(di tumbuk)
  • 1 kuntum bunga kantan(di potong)
  • 2 keping asam keping
  • 3 ulas bawang merah (di tumbuk)
  • 1 ulas bawang putih(di tumbuk)
  • 6 biji cili padi(di tumbuk)

  • Caranya
  • Ikan di basuh bersih di gaul sedikit garam dan serbuk kunyit
  • tumis bahan yang di tumbuk dan serai yang di ketuk sehingga naik baunya
  • masukkan 2 gelas air,tunggu sehingga mendidih
  • masukkan ikan
  • masukkan bahan yang di potong
  • masukkan asam keping
  • tambahkan sedikit garam dan gula secukup rasa
  • tunggu sehingga ikan masak kemudian masukkan daun kunyit
  • tutup api,sedia untuk di hidang.

No comments: