Talam Tokyo
- Bahan2
- Lapisan Bawah
- 1 cwn sagu
- 1 peket kecil suhun(rendam sampai lembut)
- 1/2cwn kelapa parut
- 1/2cwn santan pekat
- secubit garam
- Lapisan Atas
- 4 biji telur
- 1 cwn gula pasir
- 21/4 cwn santan
- 6 sudu besar tepung gandum
- 2 sudu besar tepung kastad
- sedikit pewarna hijau dan kuning
- Caranya
- sapu loyang dengan sedikit minyak
- untuk membuat lapisan bawah,rendam dulu sagu biji 5 minit
- tuskan,campurkan semua bahan bawah dan kukus selama 10 minit
- apabila lapisan sudah masak,tekan lapisan tu dengan sudu supaya mampat
- untuk lapisan atas pula,campur kesemua bahan ke dalam blander..blander sampai halus
- bahagikan adunan kepada 2 bahagian
- 1 diwarnakan hijau dan 1 lagi warna kuning
- kukus lapisan yang berwarna kuning dahulu selama 10 minit,kemudian lapisan warna hijau pula selama 10 minit.kukus dengan api yang sederhana.
- angkat dan sejukkan baru boleh di potong..siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment