Kopitiam

Nasi Kerabu

  • Nasi
  • ramas bunga+air
  • basuh beras dan toskan
  • tapis air bunga dan masukkan ke dalam periuk yang berisi beras tadi
  • masukkan juga 1 batang serai dan 2 helai daun limau purut
  • boleh la di masak macam biasa..

  • Sambal Kelapa
  • kelapa parut 1/2 biji
  • serai 3 batang*
  • sedikit halia*
  • 5 ulas bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • masuk ke dalam kuali+kelapa
  • goreng+sedikit gula dan garam
  • goreng sampai kering
  • kemudian blander kering
  • *di hiris

  • Sambal Ikan
  • 1 kg ikan sardin di rebus
  • 5 batang serai*
  • 1 cm halia*
  • 6 ulas bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • ikan di buang tulang
  • *di blander
  • masukkan bahan blander ke dalam kuali
  • goreng +gula dan garam
  • goreng sampai kering

  • Bahan Kuah
  • 2 biji kelapa jadikan santan pekat
  • 1 cm halia*
  • 4 batang serai*
  • 6 ulas bawang merah*
  • 1 ulas bawang putih*
  • 10 tangkai cili kering*
  • *di blander
  • masukkan bahan blander ke dalam santan
  • masukkan garam dan gula
  • masak sampai pecah minyak


  • Budu
  • budu
  • 1 batang serai
  • 2 helai daun limau purut
  • sedikit gula merah
  • air asam jawa
  • dimasak sampai mendidih

  • Sambal
  • cuka+cili padi+gula dan garam*
  • di blander


  • Daging
  • 1 kg daging
  • 5 batang serai*
  • 1 cm halia*
  • 6 ulas bawang merah*
  • 6 ulas bawang putih*
  • 1 sudu besar jintan manis*
  • 1 sudu besar jintan putih*
  • 1 sudu besar ketumbar*
  • *di blander
  • masukkan juga garam,gula dan serbuk kunyit
  • perap daging dengan bahan blander semalaman
  • simpan di dalam peti ais
  • goreng

  • Ulam
  • kacang panjang,daun kesum,kobis,bunga kantan dan taugeh
  • telur masin,ikan masin dan keropok.
  • terima kasih pada tuan punya resepi (ustzh Asidah)

No comments: