Bahan2nya
- 1 kilo tepung gandum
- 1 peket mouripan
- 11/4 cawan gula
- 1 tin susu cair
- 21/2 tin air suam
- pewarna merah hijau kuning
- 1/2 biji kelapa di buat seperti inti ketayap
Caranya
- Masukkan tepung,mouripan,gula ke dalam satu bekas
- Susu cair,air suam dalam jag
- Tuangkan susu cair yang sudah di campur dengan air suam ke dalam bekas tepung sambil dikacau sampai habis.
- Bahagikan kepada 4 bahagian
- satu dibiarkan kosong 3 lagi dibubuh pewarna merah,hijau, kuning
- biarkan sekejap
- Gunakan acuan lompang,sapu minyak didalam acuan
- Masukkan bahagian yang kosong kedalam acuan satu sudu
- bulatkan inti dan di letakkan di tengahnya
- kemudian ambil bahagian berwarna 1/4 sudu tiap satu,masukkan kedalam acuan yang berinti tadi.
- panaskan pengukus dahulu
- kukus 10 minit
- keluarkan dari acuan siap untuk dihidang
No comments:
Post a Comment