Kopitiam

Apam Sarawak



Bahan2nya
  • 1 kilo tepung gandum
  • 1 peket mouripan
  • 11/4 cawan gula
  • 1 tin susu cair
  • 21/2 tin air suam
  • pewarna merah hijau kuning
  • 1/2 biji kelapa di buat seperti inti ketayap

Caranya
  1. Masukkan tepung,mouripan,gula ke dalam satu bekas
  2. Susu cair,air suam dalam jag
  3. Tuangkan susu cair yang sudah di campur dengan air suam ke dalam bekas tepung sambil dikacau sampai habis.
  4. Bahagikan kepada 4 bahagian
  5. satu dibiarkan kosong 3 lagi dibubuh pewarna merah,hijau, kuning
  6. biarkan sekejap
  7. Gunakan acuan lompang,sapu minyak didalam acuan
  8. Masukkan bahagian yang kosong kedalam acuan satu sudu
  9. bulatkan inti dan di letakkan di tengahnya
  10. kemudian ambil bahagian berwarna 1/4 sudu tiap satu,masukkan kedalam acuan yang berinti tadi.
  11. panaskan pengukus dahulu
  12. kukus 10 minit
  13. keluarkan dari acuan siap untuk dihidang

No comments: