Kopitiam

Sambal Santan



  • Bahan2nya
  • 1 ekor ikan jelawat(angaran1/2kilo)
  • 1 biji kelapa(semangkuk santan pekat)
  • 3 biji bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 4 biji isi cekur dan daunnya sekali
  • 8-10 biji cilipadi
  • garam,gula secukup rasa
  • sedikit air asam/1keping asam keping

  • Caranya
  • Ikan dibersihkan,bubuh garam kunyit goreng
  • Tumbuk cekur,cilipadi,bawang merah dan bawang putih
  • Panaskan kuali,tumis bahan yang ditumbuk tadi
  • Masukan santan pekat,asam keping,garam dan gula
  • Bila kuahnya agak pekat sedikit masukan daun cekur yang dipotong halus
  • Curahkan kuah tadi keatas ikan yang digoreng tadi
  • Masakan ini sesuai di makan dengan sayur pucuk ubi,kacang panjang,kangkung dan jantung pisang(di rebus)

2 comments:

Nizam.Ariff said...

Kak, tak cakap ke ikan jelawat dipancing di Permatang Pelanduk.. hahaha

Kak Yah said...

X pyh la...ari kyah pegi mcing lgi,dpt lampam jawa n terobol...seronok sgt