Sambal Santan
- Bahan2nya
- 1 ekor ikan jelawat(angaran1/2kilo)
- 1 biji kelapa(semangkuk santan pekat)
- 3 biji bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 4 biji isi cekur dan daunnya sekali
- 8-10 biji cilipadi
- garam,gula secukup rasa
- sedikit air asam/1keping asam keping
- Caranya
- Ikan dibersihkan,bubuh garam kunyit goreng
- Tumbuk cekur,cilipadi,bawang merah dan bawang putih
- Panaskan kuali,tumis bahan yang ditumbuk tadi
- Masukan santan pekat,asam keping,garam dan gula
- Bila kuahnya agak pekat sedikit masukan daun cekur yang dipotong halus
- Curahkan kuah tadi keatas ikan yang digoreng tadi
- Masakan ini sesuai di makan dengan sayur pucuk ubi,kacang panjang,kangkung dan jantung pisang(di rebus)
2 comments:
Kak, tak cakap ke ikan jelawat dipancing di Permatang Pelanduk.. hahaha
X pyh la...ari kyah pegi mcing lgi,dpt lampam jawa n terobol...seronok sgt
Post a Comment