Kopitiam

Rendang Pedas Berkicap

  • Bahan2nya
  • 1 kati daging
  • 1 peket rempah kari daging
  • 1o biji cili kering*
  • 2 ulas bwg putih*
  • 6 ulas bwg merah*
  • 2 inci kulit kayu manis **
  • 2 inci halia **
  • 1 kuntum bunga lawang **
  • 6 butir bunga cengkih**
  • 1/2 camt.jintan manis **
  • 2 keping asam
  • 3 sudu kicap pekat
  • garam,gula secukup rasa
  • *digiling halus
  • **dikisar halus

  • Caranya
  • Daging dipotong nipis,di perap dengan rempah(30minit)
  • panaskan minyak,tumis bahan yang di giling
  • bila sudah garing masukkan bahan yg di kisar,kemudian masukkan daging yg di perap dengan rempah.
  • akhir sekali masukkan kicap,garam, gula dan asam keping
  • bila sudah pekat angkat.

No comments: