Koci Pulut Hitam
- Bahan2
- 1 cwn beras pulut hitam(direndam semalaman)
- 1kg tepung pulut(sedikit garam)
- 1 biji kelapa(dijadikan santan pekat)
- semangkuk minyak masak(untuk masukkan adunan yang sudah di bubuh inti nanti)
- Daun pisang secukupnya.
- Inti kelapa(sama inti kuih ketayap)
- Caranya
- Blander beras pulut hitam bersama sedikit air
- Masukkan bahan blander ke dalam bekas yang berisi tepung pulut, sedikit garam kemudian gaul dengan santan pekat sampai adunan menjadi sebuku doh
- Ambil sedikit adunan,dileperkan dan di masukkan inti kemudian di bulatkan
- Masukkan ke dalam mangkuk yang berisi minyak
- Ambil sehelai daun dan sapukan sedikit minyak di tengahnya
- Bentuk seperti kun...baru di masukkan adunan yang dimasukkan ke dalam minyak tadi Bungkus dan masukkan ke dalam pengukus
- Panaskan pengukus dahulu
- Kukus kuih koci sampai masak...
- Daun pisang di layur dahulu
No comments:
Post a Comment