- Bahan2nya
- 1/2 ekor ayam
- 2 ulas bwg putih(di hiris)
- 6 ulas bwg merah(dihiris)
- 6 biji cabai keringdiblander)
- 2 biji cabai merah(diblander)
- 1 inci kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum cengkih
- 1/2 sudu teh jintan manis(ditumbuk)
- 1/2 jintan putih(ditumbuk)
- 1 sudu teh lada hitam(ditumbuk)
- 6 biji badam atau segenggam kacang(disangan dan ditumbuk)
- 1 sudu besar kas2(disangan dan ditumbuk)
- sos tomato(tomato pure dalam tin)
- sos cili,sedikit halia,susu cair dan daun sup
- 1/2 biji kelapa(santan)
- 2 biji bwg besar(dipotong bulat)
- Caranya
- Ayam dipotong ikut suka dibasuh bersih di bubuh garam kunyit.
- di goreng separuh masak
- panaskan minyak,tumis bahan yg dihiris kayu manis bunga lawang dan bunga cengkih sekali kemudian masukkan bahan yg diblander +sos cili+sos tomato+badam dan kas2
- masukkan ayam dan santan
- bila hampir pekat kuahnya baru masukkan susu cair
- masukkan garam, gula serta serbuk perasa
- tabur daun sup dan bwg besar yg dipotong bulat
- tutup api..siap untuk di hidang.
3 comments:
lauk popular org banjar...lsuk psling sdo...
salam perkenalan drpd : suteraungu87.blogspot.com
Nyamannya lih..asa kacar lior
Orang banjar panggil lauk ni ayam masak habang, kan?
Post a Comment