- Bahan2nya
- 3 ekor ikan lampam atau ikan keli**
- 3biji bwg merah*
- 2 ulas bwg putih*
- 4 biji ubi cekur*
- 1 biji kelapa di belah dua*(santan pekat 1 mangkuk)
- 1o biji cilipadi*
- 5 helai daun cekur
- air asam secukupnya
- garam gula secukup rasa.
- *di bakar sekejap,kyah bakar pakai dapur gas je..
- **ikan di bakar sampai masak..kyah pakai tempurung kelapa je,arang dah abis..
- Caranya
- Ikan disiang dan di basuh bersih
- dibubuh garam kunyit kemudian dibakar
- kelapa dan bahan2 yang lain juga di bakar
- perah kelapa dengan air suam
- tumbuk cekur,cilipadi,bwg merah dan bwg putih
- daun cekur di potong2
- campurkan semua bahan dalam satu bekas
- air asam garam dan gula sekali
- kemudian dicurahkan ke atas ikan yang dibakar tadi.
- boleh juga di makan dengan sayur yang direbus
- jantung pisang,pucuk ubi kangkung dan kacang panjang.
No comments:
Post a Comment