Daging Hitam Masam Manis
- Bahan2nya
- 1 kg daging
- 1 mangkuk santan pekat
- 2o biji bwg merah*
- 6 ulas bwg putih*
- 15 biji cili kering*
- 11 batang serai*
- 1/2 inci halia*
- kicap manis setengah botol
- gula merah,gula putih
- air asam biar lebih
- 1/2 sudu teh jintan manis**
- 1/2 sudu teh jintan putih**
- 1 peket kerisik
- **ditumbuk
- *di blander
- Caranya
- Daging di bersihkan dan dipotong nipis
- perap daging dengan bahan yang di blander dan yang ditumbuk,kicap manis,gula merah dan gula putih selama 1 jam
- masak bahan yang di perap tdi dengan api perlahan
- masukkan santan,air asam dan kerisik
- masak sampai pekat kuahnya.
- Sesuai dimakan dengan ketupat dan pulut
No comments:
Post a Comment