Kopitiam

Daging Hitam Masam Manis


  • Bahan2nya
  • 1 kg daging
  • 1 mangkuk santan pekat
  • 2o biji bwg merah*
  • 6 ulas bwg putih*
  • 15 biji cili kering*
  • 11 batang serai*
  • 1/2 inci halia*
  • kicap manis setengah botol
  • gula merah,gula putih
  • air asam biar lebih
  • 1/2 sudu teh jintan manis**
  • 1/2 sudu teh jintan putih**
  • 1 peket kerisik
  • **ditumbuk
  • *di blander


  • Caranya
  • Daging di bersihkan dan dipotong nipis
  • perap daging dengan bahan yang di blander dan yang ditumbuk,kicap manis,gula merah dan gula putih selama 1 jam
  • masak bahan yang di perap tdi dengan api perlahan
  • masukkan santan,air asam dan kerisik
  • masak sampai pekat kuahnya.
  • Sesuai dimakan dengan ketupat dan pulut

No comments: