- Bahan A
- 1 cawan tepung pulut
- sedikit garam
- sedikit pewarna hijau & merah jambu
- Air secukupnya
- Bahan B
- 1/2 biji kelapa(di jadikan santan)
- 2 sudu besar sagu biji (di rendam sekejap)
- Gula secukup rasa.
- Caranya
- Adun bahan A seperti membuat buah melaka
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian
- 1 diwarnakan merah jambu,1 lagi warna hijau
- Gentel adunan berbentuk bujur
- Rebus air sehingga mendidih kemudian masukkan adunan yang sudah siap
- Apabila sudah timbul,angkat dan toskan
- Rebus santan gula sedikit garam dan adunan yang sudah siap
- Masukkan sagu biji sekali
- Sambil di kacau supaya tidak pecah minyak
- Masak sampai mendidih
- Siap,sedia untuk di hidang.
No comments:
Post a Comment