Kopitiam

Masak Lemak Pucuk Ubi Bunga Kantan


  • Bahan2nya
  • 1 ikat pucuk ubi
  • 1 kuntum bunga kantan(di buka kelopaknya di cabut satu persatu)
  • 1/2 inci kunyit*
  • 2 ulas bawang merah*
  • 1 ulas bawang putih*
  • 1/2 biji kelapa(di jadikan santan)
  • 1/2 biji lada besar(kalau nak pedas tambah cili padi)*
  • 1 sudu besar ikan bilis
  • sedikit garam & gula


  • Caranya
  • Bersihkan pucuk ubi dan di rebus sampai empuk
  • kemudian toskan
  • tumbuk bahan yang bertanda*
  • kelapa di jadikan santan anggaran satu mangkuk
  • rebus bahan yang di tumbuk tadi bersama santan ikan bilis dan pucuk ubi yang di rebus bersama bunga kantan yang di buka kelopaknya
  • masukkan garam dan gula sekali
  • masak sehingga mendidih dengan api yang perlahan
  • sambil di kacau supaya tidak pecah minyak.
  • siap untuk di hidang.

1 comment:

Anonymous said...

Sedapp👍👍💯