Masak Lemak Pucuk Ubi Bunga Kantan
- Bahan2nya
- 1 ikat pucuk ubi
- 1 kuntum bunga kantan(di buka kelopaknya di cabut satu persatu)
- 1/2 inci kunyit*
- 2 ulas bawang merah*
- 1 ulas bawang putih*
- 1/2 biji kelapa(di jadikan santan)
- 1/2 biji lada besar(kalau nak pedas tambah cili padi)*
- 1 sudu besar ikan bilis
- sedikit garam & gula
- Caranya
- Bersihkan pucuk ubi dan di rebus sampai empuk
- kemudian toskan
- tumbuk bahan yang bertanda*
- kelapa di jadikan santan anggaran satu mangkuk
- rebus bahan yang di tumbuk tadi bersama santan ikan bilis dan pucuk ubi yang di rebus bersama bunga kantan yang di buka kelopaknya
- masukkan garam dan gula sekali
- masak sehingga mendidih dengan api yang perlahan
- sambil di kacau supaya tidak pecah minyak.
- siap untuk di hidang.
1 comment:
Sedapp👍👍💯
Post a Comment