Kopitiam

Cara Berlauk

Bahan
  • 2 cwn tpg gandum
  • 3cwn santan
  • 1 biji telor
  • 1/2 sudu teh garam
  • sedikit pewarna kuning

Bahan Inti
  • 100g daging (dicincang halus)
  • 2 biji bawang besar(dipotong dadu)
  • 2 ulas bawang putih(dicincang halus)
  • 2 sudu besar rempah kari
  • 1biji lada merah/1 biji lada hijau(untk hiasan)
  • daun sup/daun bwg(untk hiasan) kak yah tak bubuh pun
  • sebiji buah tomato atau sedikit air asam
  • sedikit garam dan gula

Caranya(masak inti)
  • Tumis bwg besar dan bwg putih
  • Masukkan rempah kari yg di campur sedikit air sampai pecah minyak
  • Masukkan daging yang di cincang tadi masukan sedikit air
  • Bila daging sudah empuk baru masukkan garam gula dan air asam
  • Masak sampai kering kuahnya.
Adunan tepung sama dengan kuih cara yang manis,cara memasak pun sama selepas di bubuh inti bubuh sekali lada yg di potong,kemudian baru di tutup dengan tudung periuk buat begitu sampai habis.siap untuk di hidang.


1 comment:

Syazwan Saidan said...

wak yah... kak mimi,
rajin2 masuk la blog kita pulak