Tumpi Kacang Dal
- Bahan2
- 250g kacang dal(di rendam semalaman)
- 500g tepung beras(cap gajah)
- 1/2 cawan tepung ubi
- 1/2 kelapa(asingkan santan pekat dan cair)
- 1/2 sudu besar ketumbar**
- 1/2 sudu besar jintan manis**
- 1/2 sudu besar jintan putih**
- 1 biji telur*
- 5 ulas bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- segenggam udang kering*
- segenggam ikan bilis*
- garam secukup rasa
- sedikit air kapur
- 3 biji cabai kering(rendam dengan air panas)*
- sedikit kunyit
- Cara Membancuh Adunan
- Kacang dal di basuh bersih dan di rendam semalaman,toskan
- Kelapa di jadikan santan,asing santan cair dan pekat
- **sangan sampai naik baunya kemudian di tumbuk
- Blander bahan *bersama santan pekat
- Campurkan ke2 tepung ke dalam besen,tuangkan bahan yang di blander tadi
- Kacau sebati,masukkan garam dan air kapur sekali
- Cara Menggoreng
- Ambil sedikit adunan dan di campur dengan sedikit santan cair
- Bancuh aduan jangan terlalu cair masukkan sedikit kacang dal
- Panaskan 2 biji kuali
- 1 kuali minyak banyak untuk menggoreng
- 1 lagi minyak sedikit untuk membuat adunan di tepi kuali
- Jika kuali sudah panas ambil sedikit adunan tepung tadi dan siramkan di tepi kuali
- Sambil di siram dengan minyak,jika sudah lekang pindahkan ke dalam kuali yang satu lagi
- Masak sampai agak kekuningan dan kacang dalnya masak
- Angkat dan toskan
- Buat begitu sampai habis.
6 comments:
nak raya ni buat banyak sikit...
aku nak...
Insyaallah
***sangan? Apakah?
sangan tu = goreng tanpa minyak
mohon kongsi resipi .Terima kasih
Macam sedap🖒
Post a Comment